בינה מלאכותית בעולם המשפט: הגבול הדק שבין ייעול לסיכון
הבינה המלאכותית כאן כדי להישאר, ועורכי דין במחלקות משפטיות בחברות גדולות ניצבים בפני אתגרים ייחודיים בתחום. מהם האתגרים והפתרונות, בשימוש בבינה מלאכותית במחלקות משפטיות בחברות?
נראה שכולם מדברים לאחרונה על בינה מלאכותית, ובשנה האחרונה בפרט השימוש בבינה מלאכותית ככלי עזר בעבודה משפטית גובר. יש לא מעט כלים שפותחו במיוחד לעורכי דין במטרה להקל על העבודה המשפטית, ואין ספק ששימוש בבינה מלאכותית יכול לסייע רבות בעבודה המשפטית. בין אם מדובר בהכנת הסכמים, מתן חוות דעת משפטיות ואף פירוש רגולציה וחקיקה, כלי הבינה המלאכותית מאפשרים לעורך הדין להספיק יותר בזמן קצר יותר.
יחד עם היתרונות הגדולים, ישנם לא מעט סיכונים בשימוש בכלי בינה מלאכותית, בייחוד כשהשימוש נעשה בצורה לא אחראית. כבר דובר על כך רבות בשנה האחרונה, ואף הנושא הגיע לבית המשפט העליון במסגרת בג"ץ 38379-12-24, אשר עוסק בעתירה בתחום דיני המשפחה, אולם השופטים בחרו להציב תמרור אזהרה בוהק לעורכי דין המשלבים בינה מלאכותית בעבודתם המשפטית בהקשר הרחב.
במקרה זה, עורכת דין הגישה עתירה מטעם הסיוע המשפטי, אותה ביססה בהסתמך על פסקי דין שאיתרה באמצעות כלי בינה מלאכותית, אלא שהתברר כי חלק ניכר מהפסיקה שהובאה מעולם לא ניתנה, ופסקי דין אחרים הוצגו בצורה שגויה או הוצאו מהקשרם.
בית המשפט ראה בכך כשל חמור בביצוע חובת הבדיקה המקצועית וקבע כי עורך דין אינו יכול להסתמך באופן עיוור על כלים טכנולוגיים, גם אם הם מתקדמים ו"מככבים" בסביבת העבודה.
מעבר לכך, בית המשפט הקדיש חלק נרחב מפסק הדין לדיון בתופעה ההולכת ומתרחבת של שימוש בבינה מלאכותית בניסוח חוזים וסיכומים, ואף בבניית טיעונים וחוות דעת משפטיות – הן על ידי משרדים פרטיים, והן בתוך מחלקות משפטיות של חברות וארגונים. השופטים ציינו את הפוטנציאל הגדול של הטכנולוגיה, אך גם הדגישו את הסיכונים הגלומים בה, ובהם טעויות, מידע מופרך או מטעה, זליגת מידע רגיש, והגשת חומרים שגויים או כוזבים לבית המשפט.
🧩 ומה המשמעות המעשית עבור חברות ויועצים משפטיים?
כיום, יותר ויותר עורכי דין במחלקות משפטיות בחברות עושים שימוש בכלי בינה מלאכותית לשם ייעול העבודה המשפטית, ניסוח מסמכים, מענה לשאלות רגולטוריות, ניתוח וכתיבת חוזים ועוד. בנוסף, עורכי הדין הפנימיים בחברות, מתנהלים מול הנהלה ונושאי משרה בחברה, רגולטור, או מול משקיעים, כך שטעות מזערית בטקסט משפטי עלולה להפוך לסעיף חוזי מחייב, למדיניות פנים-ארגונית, ואף להוביל את החברה להפרת החוק שמשמעותם קנסות משמעותיים או סיכונים משפטיים בעלי השלכות רוחב משמעותיות. זאת בנוסף לשאלות הנוגעות לשימוש במידע עצמו, שלרוב הינו מידע סודי, שכן כלי בינה מלאכותית רבים עושים שימוש במידע שמוזן בהם.
מאחר והשימוש בכלי בינה מלאכותית הפך ליומיומי ורווח במחלקות משפטיות, לא ניתן להקל ראש בהשלכות של שימוש שגוי בה. התפיסה הרווחת, לפיה ככל שהבינה המלאכותית תשתפר כך רמת הדיוק תעלה והסיכון לטעויות ירד שגויה מיסודה, מאחר ושכלול הטכנולוגיה עשוי ליצור תחושת ביטחון מזויפת ולטשטש את ההבחנה בין טקסט מדויק משפטית לבין טקסט המבוסס על מידע חלקי, שאינו מעודכן או לא מותאם לרגולציה המקומית.
על עורכי הדין וכלל המשתמשים במערכות אלו לזכור כי ככל שהמערכת נראית “משכנעת”, כך עולה ההסתברות לטעויות.
השימוש בכלים אלה מעלה אתגרים מהותיים:
- כיצד ניתן לוודא שהמידע שהמערכת מציגה מדויק?
- האם הכלי משמר סודיות ופרטיות המידע הארגוני?
- והאם תוצר שנבנה כך בכלל קביל משפטית?
על כן, ישנה חשיבות רבה בבקרה אנושית, מדיניות ונהלים ברורים, והכשרה משפטית מותאמת לכלי.AI מחלקה משפטית בחברה הנדרשת בציות לחקיקה ולרגולציה הקיימת, מחויבת לעבוד לפי מדיניות ברורה ומוגדרת לשימוש בבינה מלאכותית, הכוללת הנחיות לזיהוי סיכונים, בקרת איכות, שמירת סודיות והטמעת כללים אתיים.
🧩 משרדנו מלווה חברות ביצירת מדיניות שימוש בכלי בינה מלאכותית בחברות
הצוות שלנו, הכולל מומחים בתחום הרגולציה והגנת הפרטיות, מלווה חברות בבניית כללים פנימיים לשימוש בבינה מלאכותית, כולל:
✅ ניסוח נהלים למחלקות משפטיות
✅ סקר סיכונים משפטי ואתי
✅ כתיבת קווים מנחים לעובדים ולמערכות אוטומטיות
✅ ליווי בהתאמה לרגולציה ולגופי פיקוח
אם החברה שלכם כבר משתמשת בכלי AI או שוקלת לעשות זאת — זה הזמן להתקדם בצורה בטוחה, אחראית ומדויקת.
📩 נשמח לסייע לכם לבנות את המסגרת הנכונה שתאפשר לכם להוביל חדשנות משפטית — תוך שמירה על סטנדרטים מקצועיים גבוהים.