פונדקאות בחו"ל – מדינת ישראל מסרבת להכיר באמהות גנטית של אישה כלפי ילדה הגנטי בדרך של פסק דין לאמהות
שערו בנפשכם זוג שמבקש להיות הורים – על פניו, סיטואציה פשוטה ומוכרת. היום, מוכרים לנו גם הקשיים של זוגות להביא ילדים לעולם. אבל עניין שפחות מוכר, הוא הדרך הקשה להיות אמא, למי שבחרה לממש את אמהותה בעזרת פונדקאית בחו"ל. ולא מדובר על ההפלות שקדמו להחלטה, על הקושי למצוא פונדקאית, על הקושי לצלוח הריון. את כל אלו נניח בצד, כיוון שכעת נוסף קושי חדש ומטריד – כשפונדקאית בחו"ל יולדת ילד גנטי של הורים מישראל, רק האב מוכר ככזה על סמך הבדיקה הגנטית. כלומר, העובר נוצר מביצית של האם וזרע של האב, התינוק נולד ומוודאים בבדיקה גנטית שאכן מדובר בשני הורים גנטיים, אבל אז – מדינת ישראל מסרבת למתן פסק דין לאמהות ומסכימה רק למתן פסק דין לאבהות.
מופרך ככל שזה נשמע, זה המצב ששורר לאחרונה בישראל. המדינה מסרבת להכיר באמהות גנטית של אישה כלפי ילדה הגנטי בדרך של פסק דין לאמהות.
המשמעות של עמדה זו של המדינה היא שבמקרים של פונדקאות בחו"ל, משרד הפנים רושם את הגבר כאביו של התינוק, ודורש מהאם הגנטית לעבור הליך משפטי נוסף ולבקש צו הורות פסיקתי, כדי שבית המשפט יכריז עליה כאם, וכל זאת לאחר בדיקה נוספת של משרד הרווחה. וזאת, למרות שאין מחלוקת שהיא האם הגנטית.
וכל זאת למה?
נסביר, כי לפונדקאות בחו"ל אין הסדרה חוקית במדינה. המצב המשפטי מתבסס על נהלים שהמדינה מוציאה ומעדכנת מעת לעת, ובתי המשפט יוצקים בהם תוכן. לעיתים מקבלים אותם, ולעיתים, מאלצים את המדינה לשנות את הנוהל ואת היישום.
עד לאחרונה, כאשר אישה נעזרה בפונדקאית בחו"ל, והיא הייתה האם הגנטית (כלומר הביצית היא שלה), היא היתה מקבלת פסק דין לאמהות והיתה נרשמת בישראל כאם. מזה כשנה, חל שינוי בעמדת המדינה. בתמצית, כעת המדינה טוענת כי היא חוששת שהפונדקאית היא (אולי) אם משפטית במועד הלידה ועל כן, אין אפשרות לקבוע שהאם הגנטית היא האם ממועד הלידה.
עוד, טוענת המדינה שהליך משפטי נוסף שיידרשו לעבור אמהות גנטיות, יאפשר למדינה לוודא שזכויות הפונדקאית לא קופחו. הליך כזה לא מתקיים שעה שמדובר באבהות גנטית.
שינוי זה בעמדת המדינה טורף את הקלפים, ואמהות גנטיות, בזו אחר זו, פונות לעזרת בית המשפט כדי שיכיר במובן מאליו – הן האמהות הגנטיות וכך הן רוצות להירשם!
בימים אלה מתנהלים בנושא זה עשרות תיקים, בחלקם אנו מייצגים אמהות גנטיות המבקשות את המובן מאליו – הכרה באמהות שלהן בדרך הפשוטה וההגיונית ביותר. עמדתנו היא כי אין להעלות על הדעת שלאב ינתן פסק דין לאבהות ואילו האם – שזיקתה הגנטית לילוד ברורה – תדרש להליכים משפטיים נוספים ותמנע ממנה ההכרה הברורה. המצב חמור עוד יותר כאשר מדובר בנשים שהם אמהות יחידות, ללא בן או בת זוג. אז, המדינה עומדת בסירובה להכרה בהורות ומעמדו של הילד בישראל נתון בסימן שאלה של ממש.
למרבה הצער, נראה שהנושא יגיע עד לבית המשפט העליון אשר יידרש לתת את דעתו בסוגיה. עד אז, נשים רבות שפונדקאית ילדה את ילדיהם הגנטיים ימתינו לתשובה – האם הן זכאיות להירשם בישראל כאמהות ממועד הלידה.