מתנות לחג – מה קורה כאשר לאדם ממונה אפוטרופוס?
כולנו רגילים לתת ולקבל מתנות בחגים – מתנות לתשומת לב, מתנות גדולות יותר ולעתים אף מתנות שלא ציפינו להן.
עניין המתנות אינו רק נחלת החגים. אנו מקבלים מתנות בימי הולדת, בחתונות ובחיי היום יום. הורים מסייעים לילדיהם לקנות מכונית, לרכוש דירה ועוד.
מה קורה לאדם שמונה לו אפוטרופוס? האם הוא יכול להמשיך ולתת מתנות?
למי ממונה אפוטרופוס?
ככלל, כל אדם כשר לפעולות משפטיות, זולת אם נשללה או הוגבלה כשרות זו בחוק או בפסק דין של בית משפט. כלומר, אם לאדם לא נשללה או הוגבלה הכשרות, הוא יכול לבצע כל פעולה חוקית.
כאשר אדם אינו "מבין בדבר", כלומר אינו יכול עוד לקבל החלטות בנוגע לענייניו האישיים ולענייני רכושו, אם מחמת דמנציה, מחלה, תאונת דרכים וכיו"ב, ימונה לו אפוטרופוס, שיקבל את ההחלטות.
אפוטרופוס ימונה על-ידי בית המשפט, כאשר בשנים האחרונות, ניתן במקום זאת למנות באופן פשוט יותר "מיופה כוח" ללא הליכים משפטיים. האפשרות השנייה פתוחה בפני מי שערך ייפוי כוח מתמשך עוד כשהיה צלול וכשיר. ייפוי הכוח המתמשך הוא כלי המאפשר לאדם להחליט מי ישמש כמיופה הכוח שלו (מקביל לאפוטרופוס). בעת הצורך, כלומר, כאשר הממנה (אשר ערך את ייפוי הכוח) כבר לא יוכל לקבל החלטות עבור עצמו. האם אפוטרופוס או מיופה כוח יכול להעניק מתנות מהאדם לגביו הוא ממונה?
ניקח לדוגמא הורה מבוגר שלקה בדמנציה ובנו מונה כאפוטרופוס או כמיופה הכוח שלו. מרגע המינוי, הבן הוא זה שמקבל את ההחלטות במקומו של אביו. האם הבן יכול בחג, לקנות לילדיו, נכדיו של האב הדמנטי, מתנות מסבא?
התשובה היא מעט מורכבת – אם מדובר במתנות "הנהוגות בנסיבות העניין", כלומר מתנות שהסבא היה נוהג לקנות לנכדים בחגים, כמו משחק כזה או אחר, הדבר מותר. אך אם מדובר במתנה החורגת מכך, יש צורך בקבלת אישור מבית המשפט.
הרציונל הוא, להתחקות אחר רצונו של האדם לגביו מונה האפוטרופוס או מיופה הכוח. אם אותו סב נהג לתת מתנות לנכדיו כשהיה צלול, כנראה והיה רוצה גם בחג זה לתת להם מתנה בסדר גודל דומה. אך אם מדובר באדם שמעולם לא נהג לתת מתנות לנכדיו, בנו לא יוכל כעת להתחיל לקנות מכספו של הסב מתנות לנכדים, כיוון שסביר להניח, שזה אינו רצונו של אביו.
בייפוי כוח מתמשך ניתן להחליט מראש על מתן מתנות!
כאשר אדם כשיר עורך ייפוי כוח מתמשך, ההחלטה בידיו ובאפשרותו ולתת הוראות לעניין מתנות. אדם שמבקש להמשיך ולתת את המתנות באמצעות מיופה הכוח שימונה לו, יבקש מעוה"ד שיערוך עבורו את ייפוי הכוח המתמשך, לסמן את האפשרות למתן מתנות, ואף יוכל לפרט את אופיין. ניתן להגדיר מתן מתנות באירועים מיוחדים (בר מצווה, חתונה) או שוטפים (ימי הולדת, חגים) יש לציין כי קיימת מגבלת סכום של עד 100,000 ₪ לעניין זה.
מתנות "גדולות"
ומה קורה כאשר לאדם שאינו כשיר, ממונה אפוטרופוס או מיופה כוח, ורוצים לתת בשמו מתנה "גדולה", למשל כספים לדירה?
במקרה זה יש לפנות ולקבל את אישורו של בית המשפט. כך היה במקרה של זוג הורים – האישה מונתה כמיופת כוח של בעלה ורצתה להעניק לבתה, מחשבונם המשותף של ההורים, 2 מיליון שקלים לרכישת דירה.
האם פנתה לבית המשפט, וזה אישר לבנק להעביר מחשבונם המשותף של האם והאב את הסכום לבת. כמובן שמתנה כזו אינה אוטומטית. בית המשפט בוחן את המצב הכלכלי של האב ואת הכספים שייוותרו לצורך הטיפול בו. במקרה זה התרשמה השופטת, כי לאב ולאם כספים רבים שייוותרו בחשבון וכי זה אכן היה רצונם, לסייע לבתם היחידה. א"פ (משפחה חיפה) 41745-09-22 א.ש נ' האפוטרופוס הכללי מחוז חיפה והצפון (נבו 26.10.2022).
לסיכום,
גם אדם שמונה לו אפוטרופוס או מיופה כוח, יכול להמשיך ולתת מתנות – אך רק אם הן היו נהוגות בחייו או אם נתן בנוגע אליהן, הוראות מפורשות בייפוי הכוח המתמשך.
בנוגע למתנות "גדולות" או מתנות שלא ברור אם ניתן להעניקן בשם האדם שאינו כשיר עוד – יש לפנות לבית המשפט, כאשר הוא זה שיכריע בעניין.
היתרון לעריכת ייפוי כוח מתמשך ברור – הוא מאפשר לאדם להגדיר בחייו מה רצונו ובכלל זה מתן מתנות, כולל בנסיבות עתידיות. למשל, לידת נכדים בעתיד, חתונות ושמחות משפחתיות אחרות וכך, כאשר רצונו של האדם ברור, קל בהרבה ליישם את המנגנון שהוא בחר בו בעצמו ואין צורך לנחש מה היה רצונו.