מכירת החברה המשפחתית או העברת המקל לדור השני
אנו שמחים להודיע כי בינואר 2025 משרדנו יוביל כנס שנושאו יהיה הצומת שבו מוצאות עצמן חברות משפחתיות רבות, העברה בין דורית לדור השני או האפשרויות של מכירת החברה או מיזוגה עם חברה אחרת.
רוב החברות בעולם כמו גם בישראל הינן חברות משפחתיות, וגם אלו הגדולות, הידועות והציבוריות, כגון שטראוס, עזריאלי, רמי לוי, פוקס, הראל, קרסו, שפיר פתאל.
הניהול וההתנהלות בחברות משפחתיות המנוהלות על ידי בני המשפחה הגרעינית או במעגלים הרחבים יותר, שונה ומיוחד, שהרי קשה מאוד להפריד בין שולחן האוכל המשפחתי לניהול החברה. ניהולה של החברה המשפחתית ובמיוחד כאשר המייסדים מגיעים לצומת, שבה עליהם להחליט כיצד ממשיכים, מעורר אתגרים רבים בשל היחסים המיוחדים, הרגישויות והרצונות שלעיתים מתנגשים.
למחלקה המסחרית במשרדנו ניסיון רב בייצוג וליווי חברות משפחתיות, ביניהן חברות משפחתיות שהחליטו למכור את החברה או לצרף שותפים לחברה. אנו מלווים ומייעצים לבני המשפחה בעלי השליטה ומנהלי החברה לכל אורך הדרך, החל בהסדרה פורמאלית של היחסים בין בני המשפחה, דרך ההחלטה המשמעותית ביותר, האם למסור את המושכות לדור הבא או למכור את החברה וכמובן בעת ביצוע העסקה בין עם הילדים ובין עם השותפים העתידיים.
אנו נמצאים עבור לקוחותינו בשני צידי הצומת, בהסדרת וליווי העברה בין דורית ובליווי בעלי השליטה והמנהלים בעסקאות מכירה או מיזוג.
כידוע, סכסוכים בחברות משפחתיות הינם טעונים ואמוציונאליים באופן שלפעמים, מעל כל דמיון … מחלקת הגישורים במשרדנו, בהובלתו של עו"ד יגאל בורוכובסקי, עוסקת, בהצלחה רבה, בגישורים של סכסוכים רבים בחברות משפחתיות.
על רקע פעילותנו וניסיוננו, החלטנו להוביל את הכנס, בשיתוף עם איגוד הדירקטורים בישראל, לפתוח צוהר ולשפוך אור על הזוויות השונות שבמיזוג או מכירה של חברה משפחתית כמו גם על העברה בין דורית, הן הזוויות המשפטיות, הן הזוויות האישיות והרגשיות, והן הזוויות העסקיות.
על מנת לתת הצצה לאתגרים שעומדים בפני הבעלי שליטה, בני משפחה שמבקשים למכור את החברה המשפחתית, אציג מספר טיפים מה ״לא לעשות" בתהליך ….
מי הם השחקנים ?
מדובר במייסדים בני משפחה, בעלי ידע וניסיון בתחומם, שהצליחו והביאו את החברות שניהלו להישגים וכעת ניצבים בפני אתגר של מכירת "מפעל חיים", כאשר אין להם ידע וניסיון, במכירת חברות ובחבירה לגוף שלישי, שהופך, יום לאחר השלמת העסקה, לשותפם.
בדרך כלל הרוכשים הינם בעלי ניסיון בעסקאות שכאלו, רבים כבר ביצעו יותר מעסקה אחת וחלק מהם הינם למשל, קרנות פרטיות (כדוגמת הקרנות פימי, אייפקס, טנא ואחרות).
ניתן להניח שהרוכשים מגיעים לשולחן המשא ומתן עם ידע רב ומנוסים יותר בעריכת עסקאות של מכירה או מיזוג וניתן לומר שהם אף פחות 'מפוחדים'.
מהי נקודת המוצא ? מדובר, בדרך כלל, בשני צדדים שבאים מעולמות תוכן וטרמינולוגיות שונים ולמרות ששני הצדדים דוברים עברית, הרי שאין "סביב השולחן" הבנה מה רוצה הצד השני או למה הוא התכוון…
המוכר נחשף למושגים ומינוחים, שהוא נתקל בהם לראשונה, כהערכת שווי, EBITDA, מכפיל שווי, Due Diligence, "כסף החוצה", "כסף פנימה", אופציות PUT ו-CALL ועוד … ויש לו שאלות וחששות רבים.
אז מה לא לעשות…
כלל "לא תעשה" ראשון – אל תחלו משא ומתן כאשר לא גיבשתם את רצונכם בשאלות הבאות (גם אם במהלך המשא ומתן מבנה העסקה ישתנה):
- מהו שווי החברה כפי שאתם מעריכים אותו?
- האם אתם מבקשים למכור את החברה כולה או רק חלק ממנה (למשל 50%)?
- האם רצונכם בהשקעה בחברה ('הכנסת' כסף לחברה ולא לבעלי המניות) או ב"אקזיט" (או גם וגם)?
כלל "לא תעשה" שני – אל תנהלו משא ומתן ללא מעורבות והתייעצות עם אנשי מקצוע/יועצים.
כלל "לא תעשה" שלישי – תשמרו על דיסקרטיות! אל תשתפו עובדים (למעט נושאי משרה בכירים כמנכ"ל (ככל והבעלים אינם מנכ"לים) וסמנכ"ל כספים, עד לחתימת הסכם וסגירת העסקה.
כלל "לא תעשה" רביעי – אל תציגו במהלך המשא ומתן פרטים ונתונים "בערך" – ישנה חשיבות רבה להצגת נתונים מהימנים אף אם חלקם אינם נוחים להצגה – ממילא הרוכשים יבדקו את הנתונים ואת המצגים. מידת האמון של הרוכשים בדבריכם היא בעלת משקל משמעותי שלא לומר קריטי להצלחת העסקה.
כלל "לא תעשה" חמישי – אל תסכמו "בעל פה"! רק כאשר העקרונות נכתבים, ניתן להבין האם כאשר הצדדים "סיכמו"– הם התכוונו לאותו סיכום !
כלל "לא תעשה" שישי – אל "תלחצו ידיים" – אם אינכם מבינים עד לפרט האחרון את תנאיה המסחריים של העסקה.