סיכום כנס הצומת בחברות משפחתיות – מיזוג, מכירה או העברה בין דורית
.
ב 22/1/2025, משרדנו, בשיתוף עם איגוד הדירקטורים בישראל, אירח כנס שדן בנושא הצומת בחברות משפחתיות – מיזוג, מכירה או העברה בין דורית.
אין חברה משפחתית שלא עוסקת בשאלה אם להעביר את המושכות לדור הבא.
איך עושים את זה? עם מי מתייעצים? מכירה היא סוג של העברה בין דורית – איך עושים זאת? איך מתנהלים ? למי מוכרים ? צירוף שותף? איזה שותף ? שותף אסטרטגי? קרן השקעות פרטית (PE), זרוע השקעה מוסדית (עד 20%)? הנפקת מניות החברה לציבור?
בכנס שנערך באולם הבורסה לניירות ערך בתל אביב, השתתפו כ – 300 איש, נציגי חברות משפחתיות, בעלים, דירקטורים, מנהלים, יועצים ובעלי מקצוע. הראנו כי החברה המשפחתית היא "ייצור" מיוחד בעולם העסקי – משפטי, שיש לתת לו יחס ותשומת לב מיוחדים באספקטים העסקיים, המשפטיים והפסיכולוגיים.
בכנס דיברנו על האתגרים של חברה משפחתית שמגיעה לצומת של החלטות, להעביר לדור הבא, להכניס שותף או למכור את החברה, איך נערכים מבעוד מועד ואיך עושים זאת.
הצגנו את מרכזיותן של החברות המשפחתיות בכלכלה העולמית.
בישראל (כמו בשאר העולם), כ- 70% מהחברות העסקיות הן חברות משפחתיות וכ- 90% מהעסקים הקטנים והבינוניים הם עסקים משפחתיים. ישנן חברות משפחתיות גדולות וידועות שהן חברות ציבוריות, שעליהן נמנות הראל ביטוח, עזריאלי, דמרי, שופרסל (שנשלטת כיום על ידי האחים אמיר), אשטרום, שטראוס, קסטרו, רמי לוי, יוחננוף, פוקס, שפיר, קרסו ועוד ….
מניותיהן של החברות הנזכרות ועוד חברות משפחתיות נוספות, נכללות במדד "תל אביב פמילי" שהושק בבורסה לני"ע בתל אביב בשנת 2018.
כפי שפרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר דירקטוריון הבורסה לני"ע בתל אביב, הציג בהרצאתו, בשנת 2024 מדד תל אביב פמילי עלה ב- 33% ומאז השקתו עלה ב- 120%!
ואכן, על פי מחקרים שנעשו עולה כי בדרך כלל החברות המשפחתיות מייצרות תשואות גבוהות יותר לבעליהן מאשר חברות שאינן משפחתיות.
פרופ' יוג'ין קנדל עמד על היתרונות הגדולים של החברה המשפחתית וגם על חסרונותיה והציע, כאחד הפתרונות להתמודדות עם החסרונות, להפוך את החברה לחברה ציבורית. בני המשפחה בחברה משפחתית פרטית שמים למעשה את כל "הביצים" ב"סל" אחד – בחברה המשפחתית. הפיכתה של החברה המשפחתית לחברה ציבורית לא רק תעשה "סדר" בין בני המשפחה, אלא אף תבזר את ההשקעה של בני המשפחה. על פי מחקר שנערך, בשיתוף הבורסה לני"ע, על חברות משפחתיות בשבדיה, שהפכו לחברות ציבוריות, עלה כי היו לכך שתי סיבות עיקריות, האחת הרצון לגוון ולהוזיל את גיוס ההון כיום ובעתיד, והשנייה, הרצון לבזר את תיק ההשקעות המשפחתי.
מר גבי רוטר יו"ר דירקטוריון קסטרו, סיפר בראיון שערכה עימו גב' הדר צופיוף, מנכ"לית איגוד הדירקטורים בישראל, שההחלטה על הנפקתה של קסטרו בשנת 1992 היתה, במיוחד, על רקע הרצון "לעשות סדר" בין בני המשפחה, לאור העובדה שבאותם ימים, קסטרו נשלטה במלואה על ידי אביה של אתי אשתו, ולאתי ולו לא היו מניות בחברה.
לא רבות החברות המשפחתיות שעושות סדר מבעוד מועד ולא מלוות ביועצים הרלוונטיים.
למשל, עריכת הסכם בין בני המשפחה שישמש 'אמנה משפחתית', שלמעשה הינו הסכם בין בעלי מניות, שיהיו בו חלוקת תפקידים ברורה בין בני המשפחה, מנגנונים לקבלת החלטות, מינוי דירקטוריון מנהל, וועדת ייעוץ חיצונית ומנגנונים לפתרון סכסוכים, כגישור ובוררות.
פרופ' עלי בוקשפן, מבית הספר הארי רדזינר למשפטים באוניברסיטת רייכמן, הציע בהרצאתו שחברה משפחתית תמנה "וועדת ייעוץ" (חיצונית), כמנגנון אובייקטיבי ועצמאי של ייעוץ, ליווי ופיקוח על ניהולה של החברה.
בפאנל שערכנו בנושא העברה בין דורית, מיזוג או רכישה, סיפרה עו"ד רונית שבירו, מהבעלים של חברת שבירו, כי היא ובעלה רמי שבירו, בעלי השליטה בחברה, שיוסדה על ידי אביו של רמי, מהווים "קבינט מצומצם" שתחתיו פועלים מנכ"לים חיצוניים (שאינם בני משפחה), לכל אחת מהפעילויות של החברה (מגורים, נכסים מניבים). עו"ד שבירו סיפרה על תהליך שילובם של שני הילדים, בני הדור השלישי, בחברה, תהליך שהחל באופן טבעי עוד בילדותם של הילדים, וכיצד עושים זאת "נכון". עו"ד שבירו המליצה למנות מנכ"ל חיצוני, שיאפשר לחברה לעבור את השינויים שהיא צריכה לעבור על מנת להתפתח ולא לדרוך במקום.
מר מג'די כתאני , מנכ"ל קבוצת "קינג סטור", הקבוצה הגדולה במגזר הערבי, סיפר על תחילתו של העסק המשפחתי על ידי שני אחים, בחנות קטנה לפני 40 שנים, על ההחלטה להפוך את העסק המשפחתי לחברה עסקית, מנוטרלת משיקולים אישיים ומשפחתיים, והמהפך שבוצע על ידו, כמנכ"ל חיצוני שאיננו בן משפחה. לדעתו ומניסיונו, חברה משפחתית שמבקשת להתפתח ולגדול, ובמיוחד לקראת המעבר הבין דורי, צריכה למנות מנכ"ל חיצוני, שאיננו בן משפחה לניהול החברה, ועליה לעבור מקבלת החלטות שמושפעות משיקולים אישיים ומשפחתיים לקבלת החלטות עסקיות נטולות כל השפעות אישיות או משפחתיות.
לדעתו של מר מג'די כתאני, חברה משפחתית שלא מקבלת החלטה על אופן המעבר לדור הבא – תיעלם!
מר אהוד דקטר, ראש מחלקת מיזוגים ורכישות בלאומי פרטנרס, סיפר מניסיונו בחיבור בין חברות משפחתיות לגופי השקעה או חברות עסקיות אחרות, על השמרנות ועל החשש של בני המשפחה החברה משינוי ה- DNA של החברה המשפחתית וההשפעה על אופן ניהולה, על תהליך ההבשלה של בני המשפחה ועל ההכרה כי החיבור לגורם חיצוני, יכול להיות מנוע הצמיחה של החברה.
מר שמוליק בראשי שותף בקרן פורטיסימו ומר אברהם לוין, שותף מנהל, בקרן טנא, הציגו בפני המשתתפים מהי קרן השקעה פרטית (PE), כיצד היא פועלת ועל המפגש של הקרנות עם חברות משפחתיות. חברות משפחתיות הינן בין חברות המטרה של הקרנות, שהרי, כפי שהצגנו, חברות משפחתיות משיאות תשואה גבוהה באופן יחסי לבעליהן, והן משפרות את ביצועיהן בדרך כלל, כאשר קרן השקעה מביאה לשולחן את הידע ומובילה קבלת החלטות ענייניות ומנותקות משיקולים אישיים משפחתיים.
ד"ר אורניה ינאי, פסיכולוגית תעסוקתית וקלינית בכירה, שליוותה ויעצה לבני המשפחות בחברות מהגדולות בישראל, הרצתה ושיתפה על הצדדים הרגשיים והפסיכולוגיים, שעוברים בני המשפחה בצומת של ההחלטה, בהעברה הבין דורית, במכירת החברה או בצירוף שותף, כמו גם על הסדרת היחסים בין בני המשפחה בחברה המשפחתית. מניסיונה, בראש ובראשונה יש לקיים שיח פתוח ולנהוג בשקיפות.
מר משה רוח, מנכ"ל IBI נאמנויות הציג פתרונות לשמירת וחלוקת ההון המשפחתי באמצעות נאמנות ורו"ח ניסים כהן, מנהל מחלקת המיסים ב- KPMG נתן למשתתפים לא מעט טיפים, כיצד לנהוג לאור חוק ההסדרים החדש והרפורמה במס.
עו"ד יגאל בורוכובסקי, מנהל מחלקת יישוב סכסוכים של המשרד ויו"ר ארגון המגשרים בישראל, הנחה פאנל של יישוב סכסוכים בחברות משפחתיות, בהשתתפות עו"ד יעל אלמוג, המשנה למנכ"ל והיועצת המשפטית הראשית של בנק הפועלים, עו"ד אלי שימלביץ', מנהל מחלקת הליטיגציה של המשרד, המגשרות עו"ד דורית כרמלי ועו"ד תמר פולק. המשתתפים כולם בפאנל, היו בדעה שהגישור הינו אכסניה מצוינת ליישוב סכסוכים בחברות משפחתיות, וההמלצה הינה לכלול בכל אמנה משפחתית, שתיערך בין בני המשפחה, סעיף של גישור, שלפיו לפני כל הליך משפטי בני המשפחה ינסו לפתור את הסכסוך ביניהם באמצעות גישור.
לסיום, כפי שהצגנו בכנס, השאיפה להעביר את השליטה בעסק לדור הבא היא הבסיס לחברה המשפחתית. ומכאן שאלת המורשת המשפחתית – כמה היא חשובה? לדברי עו"ד רונית שבירו, המורשת היא הערך המוסף של חברה משפחתית על פני כל חברה אחרת. לדברי מר גבי רוטר, המורשת של חברה משפחתית היא סט הערכים שמרכיבים את ה- DNA של החברה. לדברי מר מג'די כתאני, המורשת באה לידי ביטוי בערכיות ואותנטיות, שיש לשמור עליהם, גם בדרך להפוך לחברה שניהולה נטול שיקולים משפחתיים ואישיים. מר אברהם לוין, רואה במורשת מרכיב מאוד חשוב ביותר בחברה המשפחתית, ולדעתו, הכניסה של קרן כקרן טנא לחברה משפחתית, מהווה שילוב מוצלח בין שימור של ערכים וערכיות שנבנו במשך השנים בחברה לבין עליית מדרגה ברמת ניהול החברה ואופן קבלת ההחלטות, נטול שיקולים משפחתיים ואישיים. מר אהוד דקטר, כמי שעוסק בחיבור בין חברות משפחתיות למשקיעים ורוכשים פוטנציאליים אמר ש"מורשת" קל יותר למכור …
תודה לאיגוד הדירקטורים, לכל המרצים ולכל מי שהגיע להשתתף ולהרחיב את ההבנה המקצועית בנושאים חשובים אלו.
עו"ד עופר פיק, ראש המחלקה המסחרית.
מצגת של עו"ד עופר פיק – למה כנס על חברות משפחתיות>>
למצגת של רו"ח ניסים כהן מנהל מחלקת מיסים KPMG>>
למצגת של משה רוח מ IBI>>
מאמר של עלי בוקשפן>>