מחלקת ליטיגציה – שיתופי פעולה עם משרדי עורכי דין בנלאומיים ברחבי העולם
משרדנו מסייע למשרדי עורכי דין מובילים ברחבי העולם לטפל עבור לקוחותיהם, בנושאים בהם מתעורר קשר למדינת ישראל.
אחת השאלות שמתעוררות בהקשר זה, עוסקת במצב שבו מתנהלת תביעה במדינה אחרת (במקרה שלנו – בניו יורק), והתובע מבקש לעקל נכס או כספים של הנתבע שמצויים בישראל, על מנת שיבטיחו את היכולת של התובע להיפרע מהנתבע לכשיינתן פסק הדין בתביעתו (כאשר לנתבע יש נכסים בישראל, אך אין נכסים מספיקים בחו"ל). סיטואציות כאלה מתעוררות לעיתים קרובות במצבים בהם חברות ואנשי עסקים מקיימים קשרים עסקיים עם גורמים ברחבי העולם. לבית המשפט בארצות הברית, שבפניו מתנהלת התביעה, אין סמכות לתת צווי עיקול על נכס מקרקעין בישראל או על כספים בחשבון בנק בישראל, באופן שיחייב את רשויות המדינה בישראל לרשום עיקול כזה. הגורם השיפוטי שיש לו את הסמכות לכך הם בתי המשפט בישראל. אבל, על פי "החוק היבש" בית משפט בישראל רשאי לתת צו עיקול זמני רק אם יש בפניו תביעה שהוגשה בישראל.
במצב משפטי מאותגר זה נדרשו בתי המשפט בארץ לבקשות למתן צווי עיקול בנסיבות כאלה, והגיעו לעיתים למסקנות שאינן אחידות.
בכל הנוגע לתביעות שמתנהלות מחוץ לישראל במסגרת הליכי בוררות (ולא בבית משפט), שאלת הסמכות של בתי המשפט בישראל כמעט ואינה שנויה במחלוקת, שכן בחוק הבוררות בישראל מוקנית סמכות מפורשת לבית המשפט לתת סעדים שמסייעים להליך הבוררות ובכלל זה סעדים זמניים מסוג עיקול. חוק הבוררות חל גם על בוררויות שמתנהלות מחוץ לישראל. המצב מורכב יותר כאשר התביעה שבחו״ל מתנהלת בבית משפט. אך גם במקרים כאלה ישנו בסיס בפסיקה של בתי המשפט בישראל להכרה בסמכותם של בתי משפט בישראל לתת צווי עיקול. חלק מפסקי הדין שניתנו קבעו כי ניתן להתגבר על הקושי של היעדר תביעה בישראל באמצעות הגשת תביעה בארץ במקביל לזו שהוגשה בחו"ל, כאשר התביעה שהוגשה בישראל תעוכב מיד לאחר שיינתנו צווי העיקול, והתביעה שתתברר בפועל תהיה זו שהוגשה בחו"ל ואילו צווי העיקול בישראל יעמדו בתוק, בתקופת ניהול המשפט. אולם בפסיקה הקיימת יש בסיס גם לטענה שניתן להימנע מהצורך בהגשת תביעה מקבילה בישראל ולדון בבקשה לצווי עיקול על סמך תביעה שמתנהלת בחו"ל בלבד. במצבים כאלה ראוי לצרף לבקשת העיקול שמוגשת בישראל חוות דעת לגבי הדין הזר שחל במקום שבו מתנהלת התביעה, על מנת לשכנע את בית המשפט בישראל כי על פי הדין שחל באותה מדינה, כתב התביעה שהוגש שם מבסס כראוי את עילת התביעה שנטענת בו.
עם התפתחות המסחר העולמי והפיכתו העולם לכפר כלכלי גלובלי אחד, קיימת נחיצות רבה בכך שבתי המשפט במדינות שונות יסייעו להליכים המתנהלים במדינות אחרות. כללים פורמליים שמנעו בעבר התערבות של בתי המשפט אינם עומדים עוד כיום במבחן צרכי המסחר והכלכלה ומכאן הגמישות הנדרשת ממערכת המשפט בישראל לתת מענה לצרכים בסיסיים מסוג זה שמתעוררים יותר ויותר בחיי המסחר והכלכלה המודרניים.
כאשר מוגשים הליכים כאלה, משרדנו עובד בשיתוף פעולה הדוק עם משרד עורכי הדין שמוביל את ההליך בחו"ל. פעם אחר פעם אנחנו נהנים לראות כיצד ההיגיון המשפטי הבסיסי משותף לעיתים קרובות למערכות משפט שונות, במדינות שונות ברחבי העולם, שכן עקרונות הצדק האנושיים דומים בסופו של דבר בכל התרבויות, בוודאי כאשר מדובר בסוגיות שבלב הנושאים המתועררים.
עו"ד אלי שימלביץ, ראש מחלקת ליטיגציה.