גישור ירושה – לא צריך לחכות לפרוץ סכסוך משפחתי כדי להסדיר קונפליקט ידוע מראש
מחלקת גישורי משפחה במשרדנו מסייעת, בין היתר, בהליכי גישור משפחתיים בתחום הירושה. מלאכת גישור עדינה שבעדינות, ומהחשובה שבהן.
מאבקי ירושה עלולים ליצור קרעים ונתקים בתוך המשפחה, בין אחים ואחיות, להפריד דם מדם.
במצבים כאלה נוצר סיפור טראגי, שבו מתנה שהורים עמלו ויגעו כדי להעניק לילדיהם, במטרה להיטיב עימם – הופכת לרועץ ונהיית מקור לריב ולשבר.
היתרונות הגדולים שקיימים בעולם הגישור, נכונים ביתר שאת במאבקים משפחתיים. החשיבות של שימור מערכת היחסים תוך כדי פתרון הקונפליקט. נתקים בין אחים, בין משפחות, עלולים להמשך שנים, והם לא נעלמים. משפחה, לעומת שותף עסקי, לא ניתן להחליף. במקרים רבים מדובר בסכסוך ידוע מראש, שניתן למנוע אותו.
לאחר אריכות ימיהם של ההורים צפוי סכום כסף לעבור בירושה לדור הבא. אלא שאופן החלוקה איננו מובן מאליו. כולם מסכימים שהחלוקה צריכה להיות הוגנת. אולם מהי חלוקה הוגנת?
האם חלוקה בחלקים שווים? האם יש מקום להתחשב בסכומים משמעותיים שניתנו לחלק מהילדים במהלך החיים? אולי חלוקה הוגנת היא דווקא מתן חלק גדול יותר לאח שזקוק יותר לעזרה, לעומת אח שהוא מסודר כלכלית? ומה לגבי ילד שעזר בעסק המשפחתי? או שסייע להורים במהלך השנים?
בשולחן הגישור אנו רואים פעם אחר פעם כי חלוקה שהיא ברורה לאחד האחים כעניין מובן מאליו, איננה ברור כלל ועיקר לאחים האחרים, אשר מחזיקים בעמדות מוצקות משל עצמם בדבר החלוקה ההוגנת.
כאשר השיח בנושא זה מתנהל בעוד הורים בחיים, אין צורך בפרשנות משפטית כדי להבין מה התכוונו. הוא מאפשר לילדים להביע את תחושותיהם, ולהגיע להסכמה כיצד לחלק את העוגה. הורים המבקשים למנוע מחלוקות בין הילדים לאחר אריכות ימיהם, נדרשים גם בשלב זה לקחת את האחריות ההורית שנטלו על עצמם, לעשות סדר, ולהבהיר לילדים מהו רצונם.
השיח בנושא ירושה איננו פשוט, מכמה היבטים. ראשית, שיח על ירושה זהו שיח על מוות. זה דורש מההורים, ומהילדים, להסתכל למציאות בעיניים ולקבל את העובדה שההורים לא יחיו לנצח, וכנראה נותר להם פחות ממה שכבר עברו. זו שיחה שבה הילדים מבקשים לכאורה להתערב בשיקול הדעת של ההורים כיצד לנהוג ברכושם. זהו שיח שיש בו פוטנציאל לעלבון כלפי ההורים, ועלול להצטייר כאילו מה שמעניין את הילדים זה הכסף. ובעל פוטנציאל לעלבון לא פחות גם כלפי הילדים, כאשר ילד מבין שהוא צפוי לקבל בירושה פחות ממה שציפה לקבל. זהו שיח לכאורה על כסף אבל ממש לא רק על כסף. פעמים רבות הוא פותח פצעים ישנים, תחושות קיפוח היסטוריות, ונוגע בתחושת השייכות והערך שלי בתוך המשפחה.
ולכן הימנעות היא פעמים רבות הבחירה המועדפת של ההורים. אחד הדברים החשובים לנו ביותר כהורים זה היחסים עם הילדים. ולכן פעמים רבות הורים יעדיפו להימנע משיח רגיש ומורכב, לעיתים רווי יצרים, מעורר קונפליקט, ו – "אחריי המבול". אולם אם נחזור לתחילת המאמר, הצער שבדבר הוא שהם רצו לברך ויצאו מקללים.
הליך הגישור מסייע לצדדים למצוא פתרון קונקרטי לחלוקה. בהליך הגישור איננו נוברים בעבר כדי להבין ולנתח להבין את שורש תחושות הקיפוח וממה נוצרו. אולם אנו כן מבררים את תחושות הצדדים היום, מה מנהל כל אחד מן הצדדים בשיח, ועם הפנים קדימה, פועלים לגבש פתרון קונקרטי לחלוקה שהיא סה"כ הוגנת וסבירה בעיני כל הנוגעים בדבר.
וכך, מונעים את המאבק המשפטי הבא, את השבר המשפחתי, ושומרים על מערכת היחסים תוך כדי פתרון המחלוקת. באופן אידיאלי, לאחר שיח פתוח כנה ואמיץ, הקונפליקט יכול לשמש כמקפצה אף לחיזוק ושיפור מערכת היחסים.
עו"ד תמר פולק, ראש מחלקת גישורי משפחה.